Mi az a csőhajlítás?

  • A csőhajlítás egy fém megmunkálási folyamat, amit arra használunk, hogy egy cső elérje a szükséges tartós hajlított állapotot. Minden iparágban különböző, egyedi sugarú csövek szükségesek.

Hogyan működik?

  • A csőhajlítás történhet hideg csőhajlítással vagy meleg csőhajlítással. Egy cső hajlításánál az a mellékhatás, hogy a falvastagság változik. A fal a cső belső sugara mentén vastagabb lesz, a külső fal pedig vékonyabb lesz. Ennek csökkentése érdekében a csövet belül és kívül is megkell támasztani. A csőhajlítás eredménye többféle tényezőtől is függ.

Például: cső anyaga, szerszámok, a nyomás, kenés és a betartandó hajlítási geometria.

2 fajta hajlítási technológia különböztetünk meg

  • Hideghajlítás: A legegyszerűbb csőhajlítás techonlógia. A csöveket hidegen hajlítják. Itt a a hajlított alakú szerszámot a csőhöz kényszerítjük, hogy illeszkedjen a hajlítás alakjához. Ez akkor célszerű ha csőnek nincs szüksége egységes keresztmetszetre.
  • Indukciós csőhajlítás: Jelenleg ez a leghatékonyabb és legpontosabb csőhajlító technológia. Túl szárnyalja a hideg csőhajlítás korlátjait. A nagy hőhatás és hűtés kombinációja lehetővé teszi a még nagyobb elemek csőhajlítását. Az indukciós csőhajlító gép villamos áram segítségével melegszik fel a kívánt hőmérsékletre 800-900 fok közé. Az magas hőmérsékletű gyűrű közt áthaladó cső felveszi a kívánt sugarú hajlított alakot. 

    Az indukciós csőhajlítás működése nem bonyolult. Egy egyenes csövet a gépágyba helyeznek és három tekercsen át vezetik az elem alakját. A hajlító kart a kívánt sugárra állítják. A réz fűtő tekercs felmelegszik 900 fok-ig. A két másik tekercs pedig hideg levegőt fúj és vizet permetez a felületre. Így a cső a kívánt sugárban meghajlik.

Cégünk 2 db specális indukciós csőhajlító géppel rendelkezik. Maximum 700mm átmérőjű és 40mm falvastagságig van hajlítási kapacitása a gépeinknek.

Különféle acélokat többek közt, szénacél, saválló acél, ausztenites acélokat hajlítunk.

Csőhajlítási szolgáltatásunkkal többféle iparágnak is tudunk segíteni. Tevékenységünk főképp az olaj és gázipar számára történik, de számos más iparágnak is végzünk csőhajlítást. Többek közt: Energiaipar, vegyipar, autóipar, építőipar.

Recommended Posts